AKCIJA povodom novembra – Mjeseca borbe protiv karcinoma prostate ||MOVEMBER||

4 Nov 2021 Akcije

Svaka tri minuta u svijetu jedan muškarac dobije dijagnozu raka prostate, a na svakih 13 minuta od iste bolesti jedan muškarac premine. Riječ je o jednom od najsmrtonosnijih tumora, a njegovi uzroci nisu poznati. Na pojavu ovog oboljenja mogu uticati razni faktori i to starost, genetika, hormoni, toksini, hemikalije… Zato je prevencija od ključnog značaja za suzbijanje ove opake bolesti.

Novembar je u cijelom svijetu posvećen borbi protiv raka prostate i testisa. Na globalnom nivou organizuju se brojne akcije kako bi se povećala svijest muškaraca o potrebi očuvanja zdravlja i važnosti preventivnih pregleda u sprječavanju nastanka raka prostate i testisa. Prije 15 godina nastao je pokret „Movember“ i to kombinacijom reči „November“ i brkovi (na engleskom „mustache“). Sve je počelo simbolično kada je nekoliko Australijanaca pustilo brkove kako bi podržalo muškarce koji se suočavaju sa ovim oboljenjem. Moda za povratak brkova ubrzo je postala zaštitni znak kampanje, koja se brzo proširila svijetom.

U našoj zemlji svake godine od karcinoma oboli oko 3.400 ljudi. Najčešće vrste raka kod muškaraca su rak pluća, prostate i debelog crijeva. Broj oboljelih od karcinoma prostate porastao je za 10%.

Kako bi podržali borbu protiv ove bolesti i doprinijeli povećanju svijesti o važnosti preventivnih pregleda u očuvanju zdravlja, naša Poliklinika je tradicionalno pokrenula akciju u mjesecu Novembru, posvećenu muškarcima. Ultrazvučni pregled prostate snižen je za 50%, a zbog velikog interesovanja, produžiće se i oktobarska akcija na ultrazvučni pregled dojke, takođe snižena za 50%. Ukoliko se odradi ultrazvuk prostate ili dojki, ostvaruje se popust na ultrazvuk abdomena i štitaste žlijezde.

Zakažite Vaš pregled pozivom na broj 069/312-926 i 030/312-926.

Mi brinemo o Vašem zdravlju! – Ordinacija „Dr Masoničić“

Please follow and like us:

Search

+