ULTRAZVUK KUKOVA BEBA|| ORTOPED DR TOMA NIŠAVIĆ ||

Kada se radi prvi ultrazvuk kukova beba?

Prvi ultrazvučni pregled bebinih kukova treba da uradi ortoped u prva tri mjeseca života, da bi se na vrijeme ustanovilo da li su kukovi „zreli“. Kukovi se razvijaju tokom trudnoće, i svaki pokret nogu koji beba napravi produbljuje čašice. Ukoliko su bebi čašice nedovoljno produbljene, glavica butne kosti ne nože dobro da legne i može doći do iščašenja, pa se takvi kukovi nazivaju „nezreli“. Neka djeca se rađaju sa djelimično „zrelim“ kukovima, ali se u naredna tri meseca pravilnim povijanjem i vježbama, čašice vrlo usjpešno produbljuju. Bebama se kukovi razvijaju do 18 mjeseci života. Pregled traje vrlo kratko i za bebe pregled lijepo podnose.

Klinika Perinatal

Kaiševi i široko povijanje

Kaiševi se drugačije zovu Pavlikov aparat. To su obični kaiševi kojima se noge fiksiraju u potpuno raširenom položaju da bi glavica butne kosti bolje legla u čašice. Već poslije par mjeseci, obično svi mališani imaju sasvim dobre kukove.

Široko povijanje (povijanje bebe uz pomoć dvije tetra pelene), čini da bebine nožice uvjek budu raširene u zglobu kuka, a savijene u koljenima. Ovaj položaj bebe zauzimaju spontano, a to je upravo i preventiva od iščašenja kukova. Pedijatri savjetuju široko povijanje do prve ultrazvučne kontrole kukova. Ukoliko se na njoj pokaže da je sve u redu, možete preći samo na pelene za jednokratnu upotrebu. Ako su kukovi bebe i dalje „nezreli“, ortoped će vam savjetovati da nastavite sa širokim povijanjem.

Is your baby at risk for hip dysplasia?
Please follow and like us:

Search

+