Spremno dočekajte visoke temperature uz savjete doktora

22 Jun 2018 Novosti

Jedno od omiljenih i najtoplijih godišnjih doba većine, zvanično je počelo u četvrtak 21. juna 2018 godine. Toplo vrijeme, duži dani, odmor i druženje su sigurno prve asocijacije za Ljeto! Međutim, iako je ovo najveseliji godišnji period pun zabave, često zna sa sobom donijeti i gomilu problema koji mogu baš Vas zadesiti. Da se Vaše ljeto ne bi pretvorilo u  skup momenata punih tegoba evo nekoliko savjeta doktora. U razgovoru sa doktoricom Ginom Masoničić, specijalista interne medicine, otkrivamo kako se boriti sa visokim temperaturama koje nas očekuju u narednom periodu.


More, kupanje i sunčanje su definitivno aktivnosti koje su prava razonoda u ljetnjem periodu. Ove aktivnosti mogu biti jako problematične ukoliko ne pazite na period dana u kome ćete ih obavljati. Kako dr Masoničić preporučuje vrijeme koje nikako ne trebate rezervisati za morske čarolije je period od 11:00h do 16:00h. Izlaganje suncu u ovim satima usljed visokih temperatura postaje štetno. Ovaj savjet se posebno treba usvojiti kada su u pitanju djeca i starijie osobe. Kada se radi o periodu između 11:00h i 16:00h čak ni suncobran ne može biti od pomoći. Svako izlaganje suncu mora biti propraćeno nanošenjem kreme sa zaštitnim faktorom koja će Vašu kožu zaštititi od štetnog ultraljubičastog zračenja.

Ne smijete dozvoliti da dobijete opekotine od sunca jer kako dr Masoničić ističe: „Koža je jako osjetljiva i sve pamati!“ Ona takođe dodaje da je neophodno obratiti se ljekaru u koliko primjetite povišenu tjelesnu temperaturu nakon boravka na suncu. Temperatura može biti indikator sunčanice ili toplotnog udara što se nikako ne smije zanemariti naročito kod djece i starijih osoba!

Ono što nikako ne smijete zaboraviti jeste hidrirati tijelo tako što ćete unositi odgovarajuću količinu vode u Vaš organizam. Kako je tijelo usljed visokih temperatura podložno pojačanom znojenju, organizam gubi dosta tečnosti. Konzumiranjem voća i povrća obogaćena velikom količinu tečnosti kao i sam unos vode u organizam je neophodan! Ono što dr Masoničić savjetuje jeste smanjeno konzumiranje flaširane vode.

Doktorica Gina je podijelila osnovni savjet koji daje starijim pacijentima: „Često savjetujem starije pacijente kada dođu kod mene na pregled, naročito one koji imaju srčanih problema, da ljeti to ne rade poslije 10:00h a zimi prije 10:00h. Naravno, ukoliko nije hitan slučaj!“ Razlog za ovaj savjet jeste negativan uticaj koji na organizam ima kako visoka tako i niska temperatura. Svaki način rashlađivanja mora biti pažljiv. Najveća greška koju naročito mladi rade jeste naglo skakanje u vodu! Ovaj potez je jako opasan i za najzdravije osobe a posebno za one koji imaju srčanih problema. U vodu treba ulaziti postepeno kako bi se krvni sudovi navikli na promjenu temperature! Rashlađivanje pomoću klima uređaja ne treba biti agresivno. Ulazak i izlazak iz pretjerano rashlađene prostorije može loše uticati na Vaš organizam.

Sve čarolije koje ljeto pruža definitivno treba iskoristiti. Dok budete uživali u predstojećem toplom periodu nemojte zaboraviti da poštujete savjete doktorice Gine Masoničić i tako učinite da Vaše ljeto bude savršeno! Ako se ipak desi da visoke temperature naruše Vaše zdravlje posjetite PZU „Dr Masoničić“.

Mi brinemo o Vašem zdravlju! – Ordinacija „Dr Masoničić“. 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Search

+